Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

tisdag 29 mars 2011

Suget blev för stort!

Idag sög det till rejält i fisketarmen och jag kände mig nödd och tvungen att åtgärda detta. Efter en förmiddag med studier förtjänade jag en liten paus. Sagt och gjort! Så istället för att käka lunch (rättare sagt macka-på-vägen stilen) valde jag att snabbt införskaffa fiskekort i Nissan, vilket inte var det lättaste! Väl inne i fiskebutiken får jag reda på att årskorten beklagligtvis är slut, detta löser sig dock och ett ungdomskort fylls i istället och ett giftigt drag hamnar även det på disken men när jag ska betala: " Tyvärr kan vi inte ta emot kort när man köper fiskekort". Betalar draget med kortet och lommar sedan iväg mot närmaste automat. Till slut står jag nere vid Pissan, ehhh Nissan menar jag. Tacklar upp och sätter på mitt nya, fina 65-kronors drag. Två kast senare har draget hittat en ny ägare - Nissagubben! Väljer att inte skriva vilka ord som kom ur min mun, men det var inte fagert. Lugnar mig dock snabbt och tacklar om. Efter en liten stund smäller det på en fisk precis intill strandkanten och den drar genast ut 10 meter lina. Kampen är förhållandevis lång och hård, med flertalet utrusningar och en del tjurande längs botten. Till att börja med trodde jag att det var en lax. Den teorin sprack så snart fisken gled ner i håven. En öringbesa på 3,340 kg fick posera framför kameran innan återutsättning, inte ens jag äter en så ruggig fisk. Sen var det lugnt igen! Lyckades få en liten skabbig gädda precis innan jag begav mig hemåt och så här såg den ut:

/Adam


måndag 28 mars 2011

Lite nytt

Jag har roat mig mellan hostandet och nysningarna med att lägga upp några nya grejer på bloggen. Först har jag uppdaterat retrorutan. Sedan har jag lagt till en ny ruta ovanför ligarekorden, en ruta jag kallar "Ligarekord i bild". Här kommer jag att byta ut bilderna med jämna mellanrum. Först ut blev två foto på Adams ligarekord i tejstefisk. Även ligarekordslistan är förändrad. Det blev något fel på den förra textbaserade listan så jag fick gå över till en annan form av dokumentmall. /Hasse

söndag 27 mars 2011

Ingen öring på sydkusten och tånglaken sänkt

Jag har idag snackat med Calle och Albin om tånglaken och alla har fått chansen att säga sitt, vi sänker därmed vikten på tånglaken till 0,250kg. Det känns mer rimligt då det inte ens finns någon registrerad tånglake på sportfiskarnas hemsida som svenskt officiellt rekord där villkoret är att fisken ska väga över 300g. Detta bör vara ett av de enklaste svenska rekorden att slå. Ut och bottenmeta med er! Speciellt Christian som nu måste se det som en plikt att slå sitt gamla ligarekord igen. Christians fisk kommer dock forfarande gälla som det officiella ligarekordet. Själv har jag haft influensa hela denna veckan och det har inte släppt ännu så jag har inget fiske att rapportera från Varberg. Albin och Calle har dock fiskat lite på sydkusten igår men ingen öring ville nappa och de testade även bottenmete med räka men inga plattfiskar var sugna heller. Det är fortfarande kallt i havets vatten men det borde komma igång alldeles snart. På torsdag är det inplanerat en satsning efter id i Helgeån i Skåne för egen del och jag hoppas vara någorlunda frisk tills dess.

fredag 25 mars 2011

Tånglakerekordet sänks?

Efter att Adam och jag gått igenom alla gamla ligarekord och studerat dem närmre så hängde vi upp oss framförallt på tånglaken som Christian har fångat på bilden.

Både jag och Adam var med vid fångsttillfället och det är inget snack om att det är en stor tånglake men om den väger hela 0,350kg är vi skeptiska till. Fisken var 35,5cm. Vågarna vi hade på den tiden var inte alls så bra som de vi använder idag.


Christian har långa fingrar och om ni föreställer era egna händer med fisken får ni en ungefärlig uppfattning av hur stor den är.

Här är en annan tånglake som jag fångat som enligt uppgift ska väga 0,25kg och därmed vara en av de absolut största på ligan. Detta är dock också en gammal fångst och nu i efterhand undrar man hur pålitliga våra vågar var på slutet av 90-talet?

En de största anledningarna till vår tvekan är att i senare tid har vi fångat tånglakar med ungefär samma längd men med lägre vikt.



I jämförelse kan Adams ligarekord tånglake när det gäller längd nämnas 0,175kg och 37,6cm. En annan tånglake som jag fångade för några år sedan i Kivik vägde 0,150kg och var 35cm.

Mitt förslag är därmed att tånglake rekordet sänks från 0,350kg till mer troliga 0,250kg. Det får då behålla sin rekordstatus. Jag och Adam ska diskutera lite mer innan vi gå till handling men kommentera gärna nedan vad ni tycker för att hjälpa till i diskusionen.

/Hasse

fredag 18 mars 2011

Sydkustens öringar gäckar

Det gick inte riktigt som tänkt när Hasse och kollegan Karl-Otto tog med sig 18 elever till sydkusten för att överlista öringarna där..

Två dagars fiskande inleddes på onsdag förmiddag i blåsigt men någotlunda fint väder. Ca 10 m/s blåste först från öst sedan vek det av mot nordöstlig.

Abbekås, Engelska bryggan, Hörte och Kåseberga fiskades av metodiskt men rödalger och ålgräs dominerade fångsterna. Tyvärr ökade vindbyarna på och vågorna som skapades gjorde det mer eller mindre omöjligt att fiska fram
emot kvällen.




Vi bestämde oss för att avbryta och istället satsa på morgonhugget. Det var dock en vacker solnedgång som vi fick avnjuta vid Ale stenar.

Dagen kunde summeras med en tappad öring på 20 fiskande.

Upp 04:30 vässa krokarna och pao at igen.

Nu testade vi bara engelska bryggan där lite lä skapats innanför själva revet. -Ingenting...
Vattentemperaturen mätte 1,4 grader C och det är ovanligt kallt för årstiden. Förhoppningsvis berodde de uteblivna fångsterna på detta och inte de fiskande.
Några av oss rekade lite fiskeplatser på oskusten, och ett desperat försök av en elev slutade i en kalldusch som ni kan observera nedan. Vågorna var alldeles för höga för att tillåta fiske här precis som väntat. Men vi besökte, Tobisvik, Prästens badkar, Stenshuvud och Kivik.

Ett gott skratt fick vi som observerade men någon fisk blev det inte på hela resan.
Några veckor till sedan är det premiär här hemma i Varberg, det kan ju i alla fall inte gå sämre :)
/Hasse

söndag 13 mars 2011

Tre arter på pimpel

Idag blev det lite oväntat tre arter på pimpelfisket i Kalvsjön.

Abborre, abborre och åter abborre, så brukar ett pimpelfiske i Kalvsjön se ut. Idag var inte allt som det brukar.

Hasse var rädd, Adam var rädd, Thede var ännu räddare men räddast var nog mörtarna i spannen när gänget skulle ut och ismeta gädda. Skulle monstergäddan komma idag?

Hasse var på plats mycket tidigt, ut med ismetena och fram med pimpelspö innan morgonhugget var över. Ett riktigt fäll på ismetena gav bara en ihjälbiten mört. På pimpelfisket igen.

SMACK!

Ingen liten tusenbroder i alla fall hinner jag tänka innan jag är tvungen att ge fisken möjlighet att rusa, tunga knyck! Pb borrebus? Nej det måste vara ett gäddeskägg.. En rusning till, hur stor?
Här kommer den! Måtte linan hålla tills man får se fisken åtminstone. Aha, litet gäddeskägg. Upp
ur hålet och årets första pimpelgädda var landad. 1,5kg.

Ingen best men skoj fight på pimpel, vertikal-lyskroken fick sig en rejäl törn, och det är faktiskt nytt pb på pimpel med vertikalpirk. Har en gädda på 2,8 på balansare.

Eftersom Adams gädda på pimpel kapade linan och väntade två veckor med att lämna tillbaka jiggen så blev detta också årets första pimpelgädda. Gött, det blir nog inte många pimpelpass till innan isarna ger sig.

Jag hann dra tre abborrar också innan Adam och Thede anlände. Då dog fisket ut...

En timme gick, två timmar gick, göra upp eld, grilla lite korv, pimpla lite, bomma lite fäll, segt segt fiske. En abborre till lyckas jag locka upp under dagen. Adam och Thede ger sig vid tvåtiden.

Adam och Thede kör iväg, lämnar fler ismeten åt mig.

Det börjar nappa :)

Först missar jag några fäll, förmodligen mest på grund av Adams tackel.. :D

Sedan får jag en bra pimpel period med fyra abborrar och årets första mört för egen del.

Både mört abborre och gädda på pimpel idag alltså, behövligt för självförtroendet i arttävlingen mot mina elever.

Men var är ismete monstret??

*Plingelingeling*

Ålpinglans sköna sång ljöd över Kalvsjöns is.


Kvällshugget var här och äntligen kändes motstånd i andra änden av linan. Det avslöjades dock snabbt som en gäddbebis på runt kilot, trots att betesmörten nog vägde runt tre hekto.

Snabbt i med gäddan igen, nytt fäll, denna gången på en stackars borrebus. Väl framme gick linan ut och jag chansade på ett snabbt mothugg. -Bom! Fräs också! Abborren hade trasig ryggfena men annars pigg och utan övriga bitmärken.

Det blev inte mer fisk idag, en härlig dag på isen i gott sällskap toppades av pimpelgäddan och när svärfar kom förbi och jagade bort en tjuvfiskare x)

Hur som helst fick jag ihop hela 2 gäddor, 8 abborrar och en mört idag. Även om det inte var någon storlek på fiskarna så är det gött med tre arter på pimpel och jag slapp blanka som Thede och Adam tyvärr gjorde.

I veckan blir det sydkusten och öringfiske!

/Hasse

Kungsbacka-Alexanderssons på hal is

Ja isfiske rapport från Stensjön kom från Peter, Pernilla, Edvin och Alvar igår.

Det var för andra gången i rad som Peter drog mest fisk i familjen, 28 abborrar för Peter, 4 mörtar och 3 abborrar för Pernilla och 4 abborrar, 2 mörtar för Edvin.

Isarna är fortfarande tjocka men smältvatten gör en del av dem ruskigt hala, broddar på skorna är ett tips!

Peter upp 28p, Pernilla 7p och Edvin 6p. Lite omplaceringar då Peter passerar sin fru och går upp på tredje plats. Edvin skuggar samtidigt Birgitta om sjätteplatsen.

lördag 5 mars 2011

Upp och ner på ligan och Kungsbacka-Alexanderssons avancerar

Ja det har fiskats litegrann idag!

Ifrån Kungsbacka så rapporterar familjen Alexandersson ett grymt abborrfiske med 1 abborre vardera till Alvar och Edvin medans Pernilla och Peter ger svar på tal åt Birgittas gäddfiske med 19 abborrar åt Pernilla och 39 åt Peter.


Pernilla går därmed åter upp på tredje plats och har nu 44poäng, Peter passerar också Thede med en poäng och placerar sig fyra.

Edvin är nu sjua och Alvar åtta.

Jag, Albin och Linda P har också tagit en kvällstur idag. Det blev tyvärr inget men Linda missade en gädda på ismete som bet av tafsen. Synd för det kändes som en stor gädda.




















En öring på 2,8kg har också tagits på Finjasjön idag under ismete med mört, en elev till mig som var ute med Jörgen Larsson rapporterade att han först fått mörten sin fjällad, när han åter skickade ner mörten i hålet så högg öringen, en rejäl fight följde men eleven blev mäkta förvånad när gäddam eller gösen som han väntade sig hade stora svarta och röda fläckar. Spektakulärt!

/Hasse

fredag 4 mars 2011

Ny femma och tjejerna regerar!

Adam rapporterar fyra abborrar från Kalvsjön från i tisdags och det var fina matabborrar, kanske samlas de nu vid kanterna för lek strax efter issläpp? för samtliga var tagna precis intill land och de var romstinna honor i 3-3,5hg klassen.

5p till Adam.

Igår var jag ute med mina elever och fiskade gös och abborre men det var väldigt dålig utdelning på Finjasjön och några enstaka abborrar och en gös blev resultatet, gösen var dock hygglig och nytt pb för eleven 3,6kg.

Annars har det inte varit mycket fiske att rapportera, isarna är inte jättebra med vindskador, råkar och luriga kantzoner.

Det gäller nog att passa på under de närmsta veckorna om man ska vara säker på att få mer is den här gången.

Idag passade jag, Birgitta och Pär på att ta ett after-work ismete på Siesjön och varsitt ismetespö placerades ut. Vi satt och pimplade en stund innan fället kom

och det var på Birgittas spö det högg.
Linan löpte ut fint när vi kom fram och mothugget satt där det skulle, Birgitta kunde snart pressa upp gäddan mot hålet och jag fick efter lite lirkande ett bra gälgrepp på en välkrokad gädda.
1,8kg gav 18p till Birgitta som kommenterar: Pernilla ska inte vinna tjejkampen helt utan utmanare!
Till lillebror Peter hälsar hon att hon gärna lär ut några knep om han vill.
Jag och pappa gick däremot lottlösa idag men Birgitta som sagt in på årets liga med en femteplats, strax efter Pernilla.
/Hasse