Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

tisdag 30 november 2010

Nytt ligarekord

Ja det blev faktiskt ett ligarekord idag. Det var jag samt ett helt gäng elever och lärare som åkte ut med turbåten Emma från Landskrona idag och väderförutsättningarna var ganska schyssta. Det blåste runt sex meter per sekund och var ca: 10 minusgrader kallt ute. Tanken var att först plocka ett helt gäng sill till det kommande julbordet och sedan gå efter plattfisk.

Vi hade gott om konkurrens om sillen i form av en armada hungriga trutar.




Strax började sillen nappa och efter första driften hade jag plockat ett tiotal. Det blev lite segare fiske de kommande driftarna och jag fick bara nio sillar till. Lyckades också fånga en torsk som vägde någonstans mellan halvkilot och kilot. Det var skoj att drilla den på silltacklet med ett 10-40grams fladen eko spö och en lätt shimano haspel rulle. Tyvärr hann vi bara med ett par drifter på plattfiskarna och bara småtorsk som resultat.



Ligarekordet då? Jo faktum är att det är nytt ligarekord längd. Tyvärr är det mitt egna sillrekord som ryker. Från 30,5cm till 32cm. Jaja totalt 41p för mig idag är väl helt ok.

/Hasse

måndag 29 november 2010

Lakemums!

Ja i lördags var det återigen dags för lakefiske. Jag, Calle, Simon och Adam hade snackat om att ta en tur.

Elva på förmiddagen åkte jag mot Halmstad och klockan 12 stod jag utanför Calles dörr och plingade på. Inte ett svar. Inget ljud hördes. Fick plinga på hos Simon istället. Jennie kom ut och sade -Jo Simon ligger i badet, rejält bakis och Calle är säkert hemma. Han spelade hög musik imorse.

Jag gick upp till Calle och bankade på dörren, en väckarklocka ringde för fullt därinne, jag ringde på telefonen, bankade på dörren, ringde på dörrklockan och tillsammans med väckarklockans oljud så skapades ett oljud som skulle väcka den mest djupsovande zombie.

-Ööööhhhhhhhh Hasse?

Svarade en rosslig röst på telefonen. Strax öppnade dörren och en desorienterad Calle i kalsong stod redo för lakemete. Simon förkunnade att han var för bakis för att haka på. De hade båda varit på julbord dagen innan. Adam däremot, han hade årets sämsta bortförklaring, första advents städning? Hade det inte varit för att Adam leder ligan hade han varit ett fall för super-toffel-kommiten.

Så jag och Calle begav oss till Johansfors laddade till tänderna med korv, bröd, senap, ketchup, julmust åt mig och ett 6-pack 3,5or åt Calle. Väl framme insåg vi att tändstickorna och tändare blivit kvar hemma så jag fick plocka fram min jukkasticka och en kniv.


Hurra för lakemetar pyromanerna, inga problem att göra upp eld så länge man har lite granris, en kniv och en jukkasticka.

Ett par napp troligtvis lake, på sillfiléerna, ett napp troligtvis färna på räkorna blev allt innan vi åkte hem för en paus och lite fotboll. 7-1 till Man united var trevlig uppladdning inför dagens höjdpunkt. Lakepass i Nissan.
Nu hade Adam städat färdigt och slipper med största sannolikhet supertoffeln då han hakade på. Calle började känna av gårdagens händelser och när isen växte till från en liten remsa längs kanten till ett 10meter brett täcke på 1cm i tjocklek, så var bottenmetet över för den här säsongen.
Nu gäller det bara att isarna lägger sig snabbt så att vi kan komma ut och pimpla storlaken istället.
Calle hade iallafall smaskat på lakefilé kvällen innan, mums!
/Hasse

måndag 22 november 2010

Adam tar två steg närmre segern.

Japp två lakar lyckades Adam lura på helgens besök i Helgeån. Ingen stor men hyggliga fiskar på 800 respektive 950g gav honom ytterligare 34p och med en dryg månad kvar finns inga tecken på att någon ska kunna hinna ikapp.

Adam har nu 3541p och leder i detta nu med 1340p. Det är det näst mesta någon har fått på ligan vad gäller poäng och rekordet håller han själv. Bara att lyfta på hatten.

/Hasse

fredag 19 november 2010

Finns ingen lake...

Nej ibland känns det precis som att det inte finns någon fisk som heter lake. Idag har jag och Linus gjort slag i saken och testat en ny fiskeplats. Något enstaka napp och massakrerade agnfiskar var det enda vi fick på fyra timmars fiske.

Vi bommade och åkte till Drivån som normalt ska vara ett säkert kort. Men en knapp timmes fiske i Drivån gav inget alls... Totalt har denna veckan gett fem lakar på tre pass för fiskeligamedlemmarna. Adam och Thede ska kanske ut imorgon och bättra på siffrorna och det behövs för just nu känns det som att det inte finns någon lake...

/Hasse

torsdag 18 november 2010

Mer lake!

Ja lakesäsongen är verkligen i full gång!

Idag var jag och ett tiotal elever och fiskade i Helgeån. Staffan och Berra var redan på plats när vi kom till lokalen men de kunde tyvärr förkunna att fisket var segt även om hoppet tändes när Staffan kunde landa dagens första lake mitt framför ögonen på eleverna.

Tyvärr var det bara en tillfällighet, en elev fick en halvkilos och jag fick en liten gynnare med men det var allt denna kväll. Otroligt vacker färgteckning och en fisk som hade en linände utstickande ur munnen. Fick ut både min egna krok och den gamla linänden med tillhörande krok så laken blev nog glad trots att den blev drillad :)

Strömmen idag var jättejobbig och det var mer än en halvmeter högre vattenstånd än normalt. Flera elever hade napp och även jag missade någon fisk, men det måste ses som ett misslyckat lake-fiske med bara tre fiskar på så många fiskande. Det blåste ganska mycket så Staffan och Berra gav sig snart hem för att ladda batterierna till imorgon istället, då blir det nog parken igen?

Staffan hade dessutom tagit en färna på 600g häromdagen som han rapporterade in.


Så här såg min lake ut idag, väldigt vacker och simmade piggt tillbaka! Ses igen om 10 år ;)

Upp 3p för mig och 25p för Staffan.

/Hasse

tisdag 16 november 2010

Lake replik!

Hasse kontrar Adams trevliga lakefiske från igår med tre lakar från Helgeån idag!Ja visserligen inga stora idag heller med en kilosfisk i topp. Men det var skoj att åka en tripp till ån med några elever och ta tre av fyra lakar. Lite synd om eleverna men jag var nöjd :)
Här är den största idag, längtar efter 4-kilos fisken... Den kanske kommer imorgon?

Jag upp 46p.

/Hasse


måndag 15 november 2010

Lakar på löpande band!

Adam rapporterar ett mycket trevligt lakemete i Nissan, sju lakar blev kvällens fångst i Halland. Största låg på 1,1kg och fem av de sju låg över halvkilot. De närmsta dagarna väntas än mer lake komma upp då Staffan, Berra, Linus och jag ska försöka revanschera oss på storlaken i Helgeån.

Adam stärker sin redan stora ledning och tar ett järngrepp om guldet då kvällens fångst gjorde att han drog ifrån ytterligare 82p upp på imponerande 3507p.

De två bästa poängnoteringarna kom 2005 då jag fick 3515p och Adam tog rekordet på 3576p. Det känns dock som att dessa båda noteringar hänger riktigt löst i år.

/Hasse

torsdag 11 november 2010

Jakten på drömlaken

Vi var idag fyra ligamedlemmar vässade till tänderna med spön, krokar och betesfisk. Det var jag, Staffan, Berra och Linus som var ute efter drömlaken. Betesfisken var en udda blandning av de lite vanligare mörtarna och sarvarna men också de mycket annorlunda agnfiskarna sandkrypare och bäcknejonöga. Dessa hade jag införskaffat i dött stadium från katastrofområdet i Hästberga där man bokstavligt talat kan plocka braxen från grangrenarna i skogen :)

Fisket var tyvärr segt med en östlig vind som var så hård att man kunde känna kommunismen i luften. Staffan var tvungen att hetsa Berra till strid.


Men så började det dra i ett av mina spö! Mitt mothugg satt där det skulle och en kort kamp senare kunde Linus håva kvällens första och tyvärr enda lake på runt sex hekto.

Ingen drömlake denna gången men 12p till mig och vi bestämde att vi ska ta revansch nästa vecka.

/Hasse

onsdag 10 november 2010

Agnfisk och drag

Gjorde ytterligare ett besök till Hästberga katastrofområde igår, det är ju så sällan man får se en naturkatastrof på nära håll... som tur är. Kan du se vilka arter som påträffades i den gamla dammen? Plockade på mig en massa agnfisk men såklart fanns det mycket mer att hämta. De stora fiskarna verkade ha kommit undan för de största vi hittade var en faren på kring halvkilot.Totalt blev det, 25 löjor, 23 mörtar, 15 gärsar, 15 sandkrypare, 10 abborrar, 8 bäcknejonögon, 3 björknor, 2 lakar, 2 braxar, 1 sarv och 1 faren.

Blev också en hel del drag, tyngder och jiggar. Det mesta kunde kasseras direkt men en del var redo att användas, bäst var den gula spinnaren uppe till vänster som var i fint skick. Ikväll kanske agnfisken kommer till användning annars blir det garanterat imorgon.

/Hasse

måndag 8 november 2010

Hästbergakatastrofen!

Ja idag besökte jag och några lärarkollegor och elever Hästberga vattenkraftverk... det som är kvar efter att dammen sköljdes bort igår. 1 miljon kubikmeter vatten trängde igenom damvallen och sköljde bort bland annat en landsvägsbro och några hundra träd. Som tur är blev ingen skadad, själv har jag gått omkring på dammvallen och nedanför kraftverket ett tiotal gånger i år. Jag har reflekterat över att en sådan tunn liten vall kan hålla uppe så mycket vatten, tänk... det kunde den visst inte..



Här är en video från före dammvallens fall.



Och här kan du se hur det ser ut idag.


Avslutar med en bild från den gamla dammens botten.


Tja, vad säger man.. ett vandringshinder mindre ;)

/Hasse

söndag 7 november 2010

Platt... fiske..

Jag, Adam, Thede, tvillingarna och Sanna tog en liten tur till havet idag då jag känner mig bättre. Det var inget höjdarfiske och ett av mina spö som haft en skada i holken sprack längs med klingan när jag kastade med det.

Vi fick iaf lite krabbor och sjöstjärnor. Jag och Adam som stannade lite längre fick också lite fisk, jag fick en sandskädda, Adam fick fyra sandskäddor, en skrubba och ett sandstubb.

13p upp för Adam och 2p upp för mig.

/Hasse.

Dåligt torskfiske

Staffan och Berra åkte till Ystad igår för att fiska torsk, tyvärr hade det blivit en dubbelbokning så våra hjältar begav sig till sundet istället för att åka ut med MS Pelle. Ett riktigt uselt fiske bjöds på sundet, Staffan fick en torsk på 1,5kg vilket var en av de större på turen. Berra gick lottlös. Sanslöst kasst. Staffan iaf upp 15p och har därmed 500p, med tanke på att lakesäsongen bara precis börjat och att sikfisket i Skräbe står kvar så känns det som att Staffan ändå är med i medaljstriden även om de tre i topp har ett mycket bra utgångsläge. Linus har just nu sin första medalj men Albin, Berra och Staffan känns iaf inte helt ofarliga.

Själv tog jag några kast i Valasjön igår men det var väldigt segt och livlöst. Såg inte en enda fisk som rörde sig. Det var dock väldigt fint väder och jag fick fina foto på Valaklint.

En av Hallands vackraste platser med utsikt över fyra sjöar och havet. Stupet fortsätter rakt ner i sjön till 60 meters djup.

Nu bär det snart av till Halmstad för fiske efter skrubba eller färna.

/Hasse

lördag 6 november 2010

Bröderna Alexandersson avancerar!

Vilka undrar ni? Jo det är Adam med familj som varit ute och fiskat abborre i Sjödalen. Thede var vassast idag och drog fem borrar, Adam tog 3, Vilmar tog 2 och Love fick 1.

Detta innebär i praktiken att Love drar ifrån Sandra P medan Vilmar drar ifrån Pernilla, Adam och Thede stärker sin 1 respektive 10 plats i tabellen.

Igår var jag ute vid havet efter flera dagars abstinens men det blåste kulingvindar och jag gjorde bara ett par tafatta kast innan jag insåg att det var mer eller mindre ofiskbart.

Bortsett från blåsten var det en riktigt fin eftermiddag och jag fick chans att prova nya kameran :)

Idag är det fiske på schemat, Staffan och Berra är ute på havet och drar nytt ligarekord på torsk idag om allt går enligt planerna. Själv ska jag åka förbi Valasjön idag och då är det inte omöjligt att wobblern åker upp ur draglådan. Imorgon är det tänkt att jag och Adam ska ut och dra plattfisk i Halmstad! Många intressanta rapporter att vänta alltså.

/Hasse

torsdag 4 november 2010

Mer uträkningar :)

Inget fiske idag, jag är nästan helt frisk igen men det är orkan ute så jag chansar på att vinden mojnar till imorgon.

Har dock kollat upp lite mer statistik.

Totalt har vi fångat 25243 fiskar sedan starten 1995. Det rör sig om 89 arter (93 om man räknar raser av öring och karp) varav 73 arter är tagna i Sverige.

Vad gäller flest antal av en art ligger abborre som överlägsen etta. 5551 av fiskarna har varit abborrar, de följs av 2993 sarvar, 2750 mörtar, 1419 öringar (1171 bäcköringar, 131 havsöringar och 117 insjööringar), 1226 gäddor, 1167 löjor, 823 braxen, 777 björknor, 715 torskar och 693 gärsar.

Första fisken på ligan var en abborre som jag tog vid Granudden i Nissan år 1995. Dock ej den på bilden som är från 1998. På tal om gammalt är retrorutan uppdaterad med ny bild!

/Hasse

onsdag 3 november 2010

Fiskar i år

Jag har varit sjuk i veckan och är fortfarande kass idag är det mest magen men det har hindrat mig från att fiska. Hoppas att jag är pigg imorgon så kanske det blir ett kvällspass efter lake eller tånglake?? Jag har roat mig med att sammanställa lite fiskeligatabeller. Vi har tagit 62 arter i år totalt på ligan (64 om man skiljer bäcköring och havsöring, samt spegelkarp och fjällkarp). Inte helt oväntat är det mest abborre. Av totalt 1362 fiskar har 202 varit abborrar. Tvåa är sandskäddan på 116 fiskar, därefter blir det jämnare. På 10 i topp följer: Torsk 73st. Löja 72st. Gärs och Mört 69st vardera. Skrubbskädda 59st. Sarv 49st. Svart smörbult 45st. Skärsnultra 43st.

Annars är det tolv nya arter för ligan som har kommit upp i år. Skarpsill, Glyskolja, Rödknot, Mindre Kungsfisk, Större Kungsfisk, Blåkäft, Tunga, Glasvar, Lubb, Hågäl, Blåkäxa och Hälleflundra är alla nya arter för ligan som har tagits i år.

Skitfiske!

/Hasse

tisdag 2 november 2010

En rötsimpa

Adam rapporterar segt fiske i Halmstad. Ja vi som trodde att plattfiskarna var igång ordentligt... Gårdagens fisketur som Adam gjorde till piren gav endast en liten rötsimpa. 5p till Adam.